• roots
  • wereld

Zo 11-11 | Patronaat | Open: 20:00 u Aanvang: 20:30 u | € 17,- (ex banktransactiekosten vanaf €0,50)

TamikrestTapestries

Tamikrest (ALG)

Echo’s van dub, blues, psychedelica, funk en zelfs artrock worden naadloos verweven met hun kijk op de muzikale traditie van Tuareg. Tamikrest betekent “kruispunt” in de taal van de Kel Tamashek, een traditionele nomadische bevolkingsgroep in de Sahara, beter bekend als de Tuaregs. Het is een geschikte naam voor een band die zo succesvol de waardes van hun tijdloze cultuur mixt met de geluiden en visies die ze onderweg, op een van hun reizen tussen hun concerten, hebben ontdekt. 

Sinds het international debuut van Tamikrest met hun album ‘Adagh’ in 2006 zijn ze continu in beweging tussen de Sahara en Europa. Dit alles terwijl in hun moederland alsmaar grotere catastrofale gebeurtenissen plaatsvinden. Alhoewel de band oorspronkelijk afkomstig is uit Kidal in het noordoosten van Mali, woont het merendeel nu in ballingschap in Algerije door de voortdurende oorlog, vervolgingen en politieke instorting. Vooral de afgelopen paar jaar waren intens voor Tamikrest; aan de ene kant getekend door tragedie (families en vrienden als vluchtelingen, de invoering van de Sharia in hun geboortestad) en aan de andere kant hun collectieve groei waarbij hun muzikale dromen in vervulling gaan.

In hun laatste album ‘Chatma’ (Glitterbeat, 2013), vonden deze ervaringen een plek. De band vormde ze tot een overtuigend  en poëtisch muzikaal werk. ‘Chatma’ betekent ‘zussen’ in Tamashek. De band heeft dit album opgedragen aan ‘de moed van de vrouwen van Tuareg, omdat ze niet alleen de veiligheid van hun kinderen waarborgen, maar ook het moraal van hun vaders en broers. ‘Chatma’ kreeg hiermee de nummer 1 plek in de World Music Charts Europe en stond in verscheidene Top Album of the Year lijsten zoals die van Mojo, The Independent, fRoots, The Quietus en Uncut. Daarbij werd Tamikrest in 2014 benoemd tot Best Group 2014 tijdens de Songlines Music Awards. In 2015 bracht Tamikrest ‘Taksera’ uit, een ruw live-album opgenomen tijdens op een zomerfestival als onderdeel van hun 2014 ‘Chatma’ tour. Het album geeft  levendig de diepgewortelde en geïmproviseerde kracht van deze band weer.

In maart 2017 brengt Tamikrest hun vierde album ‘Kidal’ uit, waarbij rock en de meditatieve elementen in hun muziek perfect in balans zijn. De opnames vonden plaats in Bamako (Mali) met als producent Mark Mulholland van Tony Allen’s Afro-Haitian Experimental Orchestra. Het album is gemixt door David Odlum, Grammy winnaar voor zijn werk voor Tinariwen. Hiermee laat Tamikrest weer zien dat hun reputatie als een van West Afrikaanse meest innovatieve bands op zijn plaats is.


Tapestries

Hypnotiserende jams, vloeiende polyrythmes en een flinke dosis energie. Het Utrechts/Amsterdamse Tapestries geeft een verse draai aan de conventionele psychedelic rock met exotische en west-Afrikaanse desert invloeden. Duister en kleurrijk, naadloos verbonden. De band laat in hun eerste jaar meteen zien dat ze de kunst van het verweven haarfijn doorhebben.

Dit concert is ook te bezoeken met je Patromaatje pas. Kijk voor meer informatie over deze concertpas van Patronaat op: www.patronaat.nl/patromaatje

ook interessant

Deze site maakt gebruik van cookies. Lees hier onze Cookie Verklaring en lees hier onze Privacy Verklaring