• singer-songwriter
  • literatuur
  • poetry

Wo 14-10 | Patronaat | Open 19.00 u - Aanvang 19.30 u | € 10,- / € 29,90 incl. boek

Stage 1,5

Lex Paleaux + gasten: Het leven is een circusBert Vissers (Bender)
Daryll Danchelo Osenga
All the King's Daughters

Lex Paleaux + gasten: Het leven is een circus

Deze show gaat door!

 

Programma rond het verschijnen van Het leven is een circus, het tweede boek van de Haarlemse schrijver Lex Paleaux. Met gastoptredens van collega-Haarlemmers Bert Vissers (Bender), Darryl Danchelo Osenga (Insayno) en All the King's Daughters!

Live-interview door Peter de Rijk en uitreiking Eerste exemplaar.

Presentatie:  Franc Knipscheer van Uitgeverij In de Knipscheer.

 

De Haarlemse schrijver Lex Paleaux (‘Ik ben de som van alle mensen die mijn leven hebben gekruist’ ) is ongekend populair met zijn columns op de facebookpagina ’Je bent Haarlemmer als’. Met zijn hond maakt hij lange wandelingen door Haarlem en omgeving, hij beleeft avonturen met uiteenlopende mensen, die hij beeldend beschrijft. En na zijn debuutroman ’Winterwater’ is er nu 'Het leven is een circus'.

In een interview met Hein Flach van Noordhollands Dagblad aan het begin van dit jaar, toen er verder nog niets aan de hand was, meldde Paleaux in de rustiek gelegen Stinkende Emmer, de uitvalsbasis van waaruit de schrijver wandelingen maakt naar bijvoorbeeld Elswout (met de hond, die geen moment van zijn zijde wijkt), dat hij de naam van zijn viervoeter geheim houdt. Zoals hij zelf ook graag anoniem zou blijven. ”Ik had het liefst mijn naam helemaal niet op de cover van het boek gehad.” Ook een foto van zichzelf vindt hij geen toegevoegde waarde: ”Veel schrijvers zijn ijdel, en dat is mij ook niet vreemd”, erkent hij, “Maar ik, als schrijver, doe er niet toe. Ik vind dat de woorden ertoe doen, en het verhaal. Als je een naam of een plaatje koppelt aan het verhaal, hoe kan het verhaal dan van de lezer worden? Ik wil mezelf zo onzichtbaar mogelijk maken in dienst van het verhaal.’’

We laten de schrijver zelf even aan het geschreven woord, over ons aller 'nieuwe tijd':

...De relativering van die nieuwe tijd kwam uit onverwachte hoek. De daklozen, voor wie, in sommige gevallen, het straatjournaal een stap vooruit naar een ‘beter leven’ is, leken zich niet zo druk te maken. ‘Corona ligt bij binnenkomst in mijn systeem zelf aan het infuus, ik heb zoveel troep in mijn lijf, daar kan geen virus tegenop. Ik ken jou en je hond van gezicht, je kijkt verdrietig… kop op ouwe!’ Ik glimlachte en we wisselden een boks uit, menselijk contact met een mens die nauwelijks iets toe lijkt te voegen aan de maatschappij, maar die mij op dat moment als enige ‘zag’ en mijn verdriet erkende.
Een paar weken later werden Marieke en ik ‘pasgeboren ouders’, wat Corona naar de achtergrond verdreef en weer hele nieuwe uitdagingen met zich meebracht. Ik verloor het vertrouwen in mijzelf, als vader, partner van Marieke, maar ook als pleegzoon en goede vriend van… (in te vullen naar behoefte). Staand op het Winterwater dat kraakte onder mijn voeten en elk moment uiteen kon scheuren om mij op te slokken, was daar afgelopen week ineens mijn dochter. Inmiddels een half jaar oud en misschien wel Haarlems bekendste baby. Ze lag op ons bed en ik pakte even een jasje uit haar kamer, we zouden gaan wandelen en de herfst rammelde inmiddels aan de poorten van de nazomer. Ik vroeg mijn hond om even een oogje in het zeil te houden en hij sprong naast haar op bed. Zonder mijn begeleiding strekte ze zelfverzekerd haar handje uit, ik las ondertussen de lichaamstaal van mijn hond en zo leerden zij mij beiden een belangrijke les.
Vertrouwen geven, doet vertrouwen krijgen…

Na de presentatie zal er natuurlijk ook een signeer-sessie plaatsvinden. De deuren gaan om 19.00 uur open, en om klokslag 19.30 gaat het feestje van start.

Deze presentatie vindt plaats in de bekende Stage 1,5 setting - er zijn daarom zowel duo- als solo-kaarten te koop.

Naar programma

ook interessant

Naar programma (2)
Deze site maakt gebruik van cookies. Lees hier onze Cookie Verklaring en lees hier onze Privacy Verklaring