• hardcore
  • punk

Do 15-11 | Kleine Zaal | Open: 20.00 u Aanvang: 20.30 u | €15,-

NOMEANSNO (CAN)
DEATH (DETROIT, USA)
MORZELPRONK

NO MEANS NO (CAN) + MORZELPRONK + DEATH (USA)

NoMeansNo staat bekend als een van de meest progressieve hardcore punk bands die er bestaat, met name door de invloed van jazztechnieken. Hun hybride punk met als handelsmerk weerbarstige en moeilijk te vormen ritmes werd al vlug gelinkt aan de term jazzcore, waarbij de dialoog tussen bas en drum bepalend is.

 

Death - de Very Special Guests nr 1 deze avond. Niets meer of minder dan een gaaf jongensboek: ooit, in de roemruchte seventies, waren er drie broertjes in Detroit, die een rock-bandje oprichtten, en dat Death noemden. Ze namen een plaat op in de legendarische United Sounds Recording Studio en werden op sleeptouw genomen door een van Detroit's en Motown's top-producers. Maar de tijd werkte niet mee: niemand van de Echt Grote Jongens was in die dagen geïnteresseerd in de (proto-punkrock) sound van dit bandje, om over de naam nog maar te zwijgen. Ze verhuisden naar het noord-oosten van de VS (New England), veranderden de bandnaam in 4th Movement, en maakten een tweetal gospel-rock albums. Twee van de drie broertjes ontdekten vervolgens de reggae, startten een band genaamd Lambsbread en organiseerden een reggae-festival in Burlington (Vermont), dat in eerste instantie 500 bezoekers trok, en slechts vijf jaar later maar liefst 40.000! En al die tijd lagen de mix-tapejes van Death op zolder te versloffen...Tot de -inmiddels- mannen ontdekten dat originele 45-toeren singletjes van The Death zo maar voor een kleine 1000 dollar per stuk van eigenaar veranderden via Ebay (er waren er 500 geperst indertijd). Om aan die hervonden populariteit alsnog tegemoet te komen brachten de broers het album 'For The Whole World To See' uit, en met succes: een heuse tour volgde, waarbij o.a. werd opgetreden tijdens de jaarlijkse Joey Ramone Birthday Bash, en inmiddels steekt Death (niet te verwarren met hun naam- en tijdgenoten uit de death-metal scene) dus ook de Grote Plas over. Death wordt hedentendage beschouwd als de oervaders van de punk-rock, al was het maar omdat ze elke andere grote naam uit die scene vooraf zijn gegaan. Kom het zelf proeven, deze avond!

Morzelpronk - de tweede Zeer Speciale Gasten. Ook een jongensboek, waarin koeievla (toen nog zonder tussen-n, zoals het hoort), koeienverhuur (met tussen-n, want het ging om meerdere dieren), boerderijluchten, kraakvilla's en marathon-studiosessies de achtergrond vormen van muzikale ontwikkelingen die uiteindelijk parallel- of uittopen in/met de ontstaansgeschiedenissen van formaties als Sjako!, Drukwerk, Grin, HHK, The Ex en De Kift, allemaal in of binnen het trilhaartjes-spectrum van Dolf Planteijdt - de man die in zijn eentje de directe schakel vormde (en vormt) tussen de opstandige sixties en de niet minder actieve eighties. Zijnieuwtje: De Kift komt hier volgens jaar (op 12 januari en 1 maart) hun 25-jarig bestaan vieren, -dat u dat maar vast al weet. En een andere sort-of-spin-off, De Koffers, spelen op 30 november in het Patronaat!

 

 

Naar programma

ook interessant

Naar programma (2)
Deze site maakt gebruik van cookies. Lees hier onze Cookie Verklaring en lees hier onze Privacy Verklaring