• rock
  • new-wave
  • 80's

Zo 20-11 | Patronaat | Open: 16:00 u Aanvang: 16:30 u | gratis

Try Out Show

The Dutch

The Dutch

The Dutch, bekend van nummers als This Is Welfare, Another Sunny Day en America, is weer bij elkaar. Op 15 november 2016 komt het vierde album van de band uit. "Four" werd opgenomen in vier home studios, Wedgeview Studios en State Of Sound studio en geproduceerd door Wout de Kruif en The Dutch. Klik hier om deze alvast te bestellen. Het nieuwe album wordt op 1 december gepresenteerd in Paradiso, Amsterdam. Op 20 november draaien de mannen warm in het Patronaat.

The Dutch had begin jaren tachtig succes met muziek die verwant was aan de Nederlandse new wave. Herkenbaar door het veelvuldig gebruik van piano en fretloze bas, en door de songteksten van Hans Croon, waarin de tijdgeest van de tachtiger jaren weerklonk. De band speelde van 1980 tot 1986 veel in het vaderlandse popcircuit en was kind aan huis in zalen als Paradiso, de Melkweg en het Paard van Troje. Na de eerste epee, Working In Los Alamos, die in 1982 in eigen beheer uitkwam, tekende de band bij Epic/CBS (later Sony). Daar kwamen in 1983 de epee This Is Welfare en in 1985 de elpee Under The Surface uit. De single This Is Welfare reikte tot nummer 23 in de Top 40 en werd grijsgedraaid op de radio. Latere singles als Another Sunny Day, Video en America konden het verkoopsucces niet evenaren maar werden ook veel gedraaid op 3FM en andere popzenders. Rond 1987 viel The Dutch uit elkaar. 

De leden vonden elkaar terug in de band Siobhan, met zangeres Petra Lugtenburg. Siobhan bracht in 1989 een mini-cd uit met als titel Songs From The Well, met daarvan de singles Paris Rendez-Vous en Sweet Rose. Daarna sloegen de leden van The Dutch eigen wegen in, zoals bij Mathilde Santing, Powerplay en The Seven Slowhands. 

In de loop van zijn bestaan heeft The Dutch een schare trouwe fans opgebouwd die zich steeds harder afvroeg wat er van de band geworden was. Een daarvan is Wout de Kruif. Wout is een begenadigd studiotechnicus met een zwak voor de Nederlandse new wave, en The Dutch in het bijzonder. Hij vroeg en kreeg toegang tot alle mastertapes, live-opnamen, demo’s en ander geluidsmateriaal dat van The Dutch bewaard is gebleven. Zijn doel was om alle opnamen opnieuw te masteren met behulp van de nieuwste geluidstechnologie. Avonden en nachten besteedde Wout aan deze omvangrijke klus, en het klinkende resultaat is te beluisteren via iTunes en Spotify! 

Dat was voor de leden van The Dutch aanleiding om elkaar weer op te zoeken en te onderzoeken of het vuur van weleer nog brandde. En dat doet het. Na twee try-outs was de kleine zaal van Paradiso Amsterdam op 17 september 2014 uitverkocht voor het eerste echte optreden van de band na zoveel jaar. En het werd geen live show in het nostalgia/retro segment, geen stadion-meezing act, geen zielig vertoon in het schnabbel genre: het werd The Dutch. Retestrak en compromisloos. 

15 november 2016 komt het nieuwe album "Four" uit. Het bevat 14 nieuwe liedjes. Ze zijn rijk gearrangeerd, want behalve de traditionele rock bezetting hoor je blazers, strijkers, banjo's, marimba's en andere akoestische instrumenten. De teksten resoneren met de tijdgeest: ze zijn verhalend, persoonlijk en ook politiek, zoals in de eerste single Fine Shields We Are, die gaat over de hekken, muren en prikkeldraad zones waar Europa opeens weer dol op is, bijna 30 jaar na de val van de Berlijnse Muur. En er zijn liedjes over liefde (Isle Of U),  familie (Father, Beat The Drum) en you name it.

The Dutch is back!

De bezetting is:
Hans Croon (zang en gitaar)
Bert Croon (keyboards en zang)
Klaas Jonkmans (drums en zang)
Jan de Kruijf (basgitaar)

Naar programma
Naar programma (2)
Deze site maakt gebruik van cookies. Lees hier onze Cookie Verklaring en lees hier onze Privacy Verklaring