• garage
  • rock
  • punk

Di 29-01 | Patronaat | Open: 19:30 u Aanvang: 20:00 u | € 23,50

Pussy Riot - Riot Days (RUS)The Irrational Library

Pussy Riot - Riot Days (RUS) + The Irrational Library

Het nieuwste project van het Russische artistieke protest-collectief uit Moskou, geleid door  Maria Alyokhina. Het programma is gebaseerd op haar boek 'Riot Days'. Toen Pussy Riot in 2011 werd opgericht bestond de groep uit 11 vrouwen die in Rusland ondergronds provocerende guerrilla-punkrock optredens verzorgden. Hun teksten beschreven in Rusland zeer omstreden onderwerpen als vrouwenrechten, seksuele geaardheid en er werd felle kritiek op de alomtegenwoordige leider Vladimir Putin geuit. Dat doet men niet ongestraft daar: Pussy Riot kwam wereldwijd onder de aandacht toen vijf leden een protestoptreden hadden gegeven  in een kathedraal in Moskou, waarbij zij omstreden banden tussen Putin en de Orthodoxe Kerkleiders aan de kaak wilden stellen. Het optreden werd, als in de beste Sovjet-dagen, hardhandig onderbroken. Kort daarna (2012) werden drie leden ( (Maria ‘Masha’ Alyokhina, Nadezhda Tolokonnikova en Yekaterina Samutsevich) veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar. Dit leidde tot grote protesten en aandacht omtrent hun zaak en er werden wereldwijd 'Free Pussy Riot' acties uitgevoerd. Hoewel een van de drie (Yekaterina Samutsevich) na 'slechts' een paar maanden vrij kwam, duurde het nog ruim een jaar voordat de overige twee leden de gevangenis mochten verlaten.

Vanaf 2014 laat de groep (met Alyokhina en/of Tolokonnikova) regelmatig van zich horen met acties tijdens de winterspelen in Sochi, recent tijdens het WK Voetbal en in diverse video’s of als sprekers op conferenties en festivals. In 2016 debuteerde Maria Alyokhina als actrice met een hoofdrol in Burning Doors, een toneelstuk van het Belarus Free Theatre, over politieke gevangenen in Rusland. Samen met Kyril Masheka en het muziekduo AWOTT speelt zij dit nieuwe Pussy Riot project in Patronaat. Pussy Riot – Riot Days is de theatershow die gebaseerd is op het boek Riot Days van Maria Alyokhinas. Het is punk - dus er zijn geen zitplaatsen.

Maria Alyokhina bracht deze statement naar buiten m.b.t. Riot Days:
"If you can change something, you definitely need to start with indifference. Some political impotents assert that we have no voice and choice. We have a voice. We have a choice.
We want to inspire people. We want the new actions (such as Women March). We want those who are silent, not afraid to speak. And we believe in what we would get it.
Pussy Riot Theatre - is a cultural revolution.
Community is stronger than any government.
To overcome nationalism, sexism, racism, fear and indifference we should riot together
You have a voice. I'll show you."

Wie wil lezen hoe het gezelschap onlangs de Effenaar op zijn kop zette, klikt even hier....

The Irrational Library is een Haarlemse rock band met de wortels stevig geaard in de regionale en wereldse tegencultuur. De Nederlands-Amerikaanse band produceert een vuige groove die sterk is beïnvloed door iconen uit de beat, provo en punk culturen. De ritmesectie van de band, Mishal Zeera op bas en Lars van der Weiden op drums, zet de maatschappijkritische poëzie van de Amerikaanse artiest Joshua Baumgarten op een muzikale trein met het snelheidsvermogen van Booker T & The MGs of The Outsiders. De baritonsax van Tom de Haan duwt deze trein nog harder voort met strakke melodieën en psychedelische improvisaties. De groep is een exponent van een bredere subcultuur die al jaren de combinatie van kunstvormen promoveert in protest tegen alles wat goed geknipt, truttig en politiek correct is. Als alternatief nodigt The Irrational Library uit tot dansen, kritisch denken, neuken en oprotten. De Engels/Nederlandstalige poëzie van Baumgarten doet dit expliciet, de viermans band drukt dit muzikaal er nog wat harder in.

ook interessant

Deze site maakt gebruik van cookies. Lees hier onze Cookie Verklaring en lees hier onze Privacy Verklaring