• indie

Vr 03-05 | Patronaat | Open: 19:30 u Aanvang: 20:00 u | € 16,50

PaulusmaSeewolf

Paulusma + Seewolf

Hij leek van de radar verdwenen, maar niets is minder waar. Er kwam ‘even iets tussendoor’. Jelle Paulusma legde zijn laatste plaat in de vrieskast vanwege onverwacht groot succes met Her Majesty - de CSNY tribute-sensatie, maar nu is het weer tijd voor zijn eigen werk, deze lente verschijnt een gloednieuw album: Somehow Anyhow.

Het zou een intiem theatertourtje worden van zo’n dertig optredens. Maar na een uitgebreid tafelgesprek en een overtuigend live-optreden bij De Wereld Draait Door, kwamen de kaarten anders te liggen. De hele tour van de Crosby, Stills, Nash & Young tributeband Her Majesty verkocht diezelfde avond uit en groeide razendsnel uit tot een veelgevraagde band, die de daaropvolgende twee jaar lang alle grote theaterzalen van ons land uitverkocht - inclusief Koninklijk Theater Carré.

“Dat was wel even een onverwachte wending ja. Mijn plaat was bijna klaar, dus ik dacht dat ik de tijd wel zou hebben om zo’n side-project te doen. Maar dat liep nogal anders… Avond na avond uitzinnige zalen. Ik ben er vol voor gegaan en heb er enorm van genoten. En dan is er gewoon even geen ruimte voor mijn eigen werk, juist omdat ik daar óók vol voor wil gaan.”

Het is niet de eerste keer dat Paulusma z’n solowerk op de plank heeft gelegd voor meer actuele projecten. Zo was daar in 2014, vlak nadat zijn toenmalige plaat Pulling Weeds was afgerond, een langverwachte reünietour van Daryll-Ann, dé indiepop-prinsen van de jaren ‘90. De band verkocht twintig jaar na dato in no time alle zalen uit en frontman Paulusma vond ook toen dat zijn soloplaat (volgens Het Parool ‘Nederlandse rockplaat van het jaar’) kon wachten.

“Ik neem m’n tijd om een plaat te maken, dus die slinger ik niet zomaar de wereld in, alleen omdat ‘ie af is. Daar wil ik op z’n minst de aandacht aan besteden die het verdient. Dat is misschien hopeloos ouderwets, en totaal anders dan de vluchtige internetcultuur van nu, maar zo sta ik er in.”

“En mijn muziek is ook niet tijdsgebonden of onderhevig aan hypes; de teksten die ik schrijf gaan dan wel vaak over actuele situaties of over mijn dagelijks leven, maar alles is uiteindelijk universeel. Dus ik had in die zin geen enkele haast om mijn eigen muziek uit te brengen op een moment dat ik bezig was met andere hele toffe projecten.”

Maar nu de agenda het weer toelaat en zijn vijfde solo-album van de drukker is, kan Paulusma niet wachten om z’n nieuwe nummers te laten horen. “Deze plaat is een logisch vervolg op m’n vorige, op eenzelfde manier beschouwend. Er is altijd een link met de tijd waarin ik leef en hoe ik die ervaar. Soms is dat persoonlijk, soms maatschappelijk.”

“Ik begon er op een gegeven moment toch wel van te balen dat ik maar geen tijd kon vrijmaken om die plaat nou eens af te maken. Ik heb me toen voorgenomen om het te laten en te genieten van het moment en heb tegen mezelf gezegd: Het gaat hoe dan ook, wat er ook gebeurt, goedkomen met die plaat: Somehow Anyhow.”

Seewolf

De avond wordt geopend door Seewolf (foto: Tom van Huisstede)

Op een geïsoleerde plek in Friesland, de Oudebildtdijk,  strijkt ‘s nachts het licht van een vuurtoren over het land. De wind, de zee, de lucht en de klei van de plek dragen allemaal bij aan het ontstaan van Seewolf: vier mannen die de tijd nemen om liedjes en apparaten te maken. In de liedjes is er te horen dat de mannen passie hebben om geen noot meer te spelen dan nodig en ook hun tijd nemen om het nummer te vertellen. De muziek kan het best omschreven worden als Psychedelic Indie Rock.

In de jaren 70  wordt er in de Wally Heider Recording Studio in San Francisco veel opgenomen over een tapemachine. Muziek van o.a.  Creedence Clearwater Revival, Neil Young, Van Morrison, Tom Waits en Grateful Dead lopen door de sporen van het apparaat. In 2015 laten de mannen van Seewolf dezelfde tapemachine verschepen naar Friesland. Het apparaat wordt gerestaureerd door de vier Friezen zelf, zodat zij hun muziek analoog in de achterkamer aan de Oudebildtdijk op kunnen nemen. Met een verrassend vertrouwd warm muziekbad als gevolg...

Op 5 april 2019 is de Moonwater EP uitgebracht. De  9 minuten durende debuutsingle “Wild Winds” werd door de 3VOOR12/Friesland-volgers bestempeld als Friese song van het jaar 2018.

Bezetting:
Dolf Kuiken – zang, gitaar
Willem Bijma – gitaar, toetsen
Bram Welbedacht – basgitaar
Joop Visser – drums

 

 

 

Dit concert is ook te bezoeken met je Patromaatje pas. Kijk voor meer informatie over deze concertpas van Patronaat op: www.patronaat.nl/patromaatje

Deze site maakt gebruik van cookies. Lees hier onze Cookie Verklaring en lees hier onze Privacy Verklaring