• punk
  • new-wave

Do 08-06 | Patronaat | Open: 19:30 u Aanvang: 20:00 u | € 12,50 vvk (ex fee)

Mecano Un-Ltd.
Mekanik KommandoDJ SMACKER

Mecano Un-Ltd. + Mekanik Kommando + DJ SMACKER

Twee legendarische Nederlandse new-wave cultbands spelen vanavond een show in Patronaat! 

Kunstschilder Dirk Polak richtte eind jaren '70 de Amsterdamse cultband Mecano Un-Ltd. op, dat als punkband startte, maar zich uiteindelijk in de jaren '80 ontwikkelde tot een new-wave band én kunstenaarscollectief. Mecano roert zich tussen schilderskunst, literatuur, gedichten, muziek en andere kunstvormen. Polak liet zich voor zowel zijn muziek als zijn schilderkunst onder andere inspireren door het surrealisme en het dadaïsme. Sinds enkele jaren treedt de band na een herdoop als Mecano Un-Ltd weer op

Mekanik Kommando speelt vanavond hun eighties electro, cold wave en experimentele elektronische muziek. In 1981 zet Mekanik Kommando enkele grote stappen vooruit. In de zomer van dat jaar is Mekanik Kommando drukdoende met de eerste elpee, die nog thuis wordt opgenomen. De plaat verschijnt bij Torso en heeft net als de nummers van de flexi een op zijn zachtst gezegd opvallende titel: It Would Be Quiet In The Woods If Only A Few Birds Sing. Hoewel de muziek op de debuutelpee niet vrolijk is, stralen de meeste nummers wel een soort speelsheid, een verfrissend soort naïviteit uit. Als een soort jonge onderzoekers lijken de bandleden de mogelijkheden van hun instrumentarium te verkennen. De muziek is nog wat primitief maar zit vol spannende geluiden en leuke details. Met de dubbele baspartijen en de pentetrante geluidseffecten onderscheidt de band zich verder. Vreemde, maar toch pakkende muziek. 

Het is niet de eerste keer dat het Nijmeegse Mekanik Kommando een show speelt in Patronaat, om precies te zijn is dit pas de tweede 'officiële' keer. De eerste keer vond plaats in april 1984, 3 maanden na de officiële opening van Patronaat. Peter Bruyn (die op 12 maart zijn boek bij ons presenteert) was bij die show aanwezig. Hij wijst ons nog op een leuk feitje terwijl hij dit vertelt. Nog voor de officiële opening speelde Mekanik Kommando ook al in Patronaat, toen Patronaat nog geen Patronaat heette. Patronaat is namelijk een initiatief van de Stichting Popmuziek Kennemerland (SPK), die in 1979 opgericht werd. SPK is ruim vier jaar bezig geweest om Patronaat van de grond te krijgen. Maar voordat het zover was vanaf 1979 - organiseerden ze al popconcerten op allerlei plekken in de stad. In het voorjaar 1981 organiseerde de SPK in de gymzaal van het Sint Antonius Patronaat drie avonden met drie Nederlandse Ultrabands, waaronder een show van Mekanik Kommando. 

Ultra kenner DJ SMACKER draait vanavond de meest toepasselijke plaatjes!

ook interessant

Deze site maakt gebruik van cookies. Lees hier onze Cookie Verklaring en lees hier onze Privacy Verklaring