Nieuw werk van Peter Pontiac [1951-2015], Typex & Roel Smit onthuld in Patronaat café

Titel: Seks, Drugs & Rock 'n Roll. 
Tekenaars: Peter Pontiac (1951 - 2015), Typex & Roel Smit 
(Vanaf vandaag in zijn geheel te zien in het Patronaat café) 

In het kader van het 30 jarige jubileum van Patronaat in 2014, kregen Peter Pontiac, Typex en Roel Smit de vrije hand in het maken van een gezamenlijk werk. Alle drie de tekenaars zijn al sinds jaar en dag nauw betrokken bij Patronaat en ontwierpen door de jaren heen talloze, legendarische posters voor concerten, illustreerde Pontiac het 25 jarig jubileum boek van Patronaat en waren zij sleutel figuren binnen het Stripdagen festijn dat traditioneel in Patronaat plaats vind in het kader van de Haarlemse Stripdagen. In verband met Pontiac’s ziekte is er voor gekozen om het werk thuis te maken en door middel van een sticker uiteindelijk binnen Patronaat te plaatsen. Gezien het toch nog onverwachte overlijden van Peter, enkele weken na het definitieve ontwerp, heeft Patronaat er voor gekozen om zo spoedig mogelijk dit werk in de rookruimte van het Patronaat café te plaatsen als eerbetoon aan alle tekenaars, maar in het bijzonder Peter Pontiac.
 
Peter had een nauwe band met Haarlem en ontwierp ook hoezen voor vele Haarlemse bands als ET Explore Me, The Bouncers, The Sgeurvreters en Relax, maar ook bijv. een T-shirt voor oefenruimte Daisy Bell. Afgelopen Stripdagen verkocht hij nog een boekje met verzameld werk van Haarlem’s gerelateerd werk. Hij is vooral bekend van zijn Kraut biografiek over zijn vader. Verder verschenen thematisch in de jaren negentig 7 delen onder de naam Pontiac Review. In 2011 verscheen “Rhythm” met verzameld strip werk. In hetzelfde jaar ontving hij ook de Marten toonder prijs. Zijn magnum opus over de dood “Styx of de zesplanken koorts” heeft hij niet af kunnen ronden, maar zal wel binnenkort uitgegeven worden.
 
Roel Smit speelde talloze malen in Patronaat met zijn band Human Alert en ontwerpt tot op de dag van vandaag posters voor onder andere de maandelijkse M.O.B. avonden in Patronaat. Hij is ook voor velen bekend van de Large pop merchandising catalogus, ontwierp het affiche van de stripdagen in 2008 en was sterk beinvloed door Pontiac. In 1993 maakte hij samen met Peter Pontiac de legendarische aankondigingsposter van het concert van Poison Idea in Patronaat.
 
Typex, soulmate van Peter, kreeg landelijke aandacht met zijn werk Rembrandt dat hij in opdracht van het Rijksmuseum maakte in 2013. Inmiddels wordt het boek wereldwijd gedistribueerd in vele talen. Daarnaast maakt hij regelmatig illustraties voor muziekblad OOR. Samen met stripcollecties Lamelos organiseerde hij “Het echte Fuiven” feest in het kader van de Haarlemse Stripdagen afgelopen editie. 
Voor Patronaat zijn strips en muziek nauw met elkaar verweven. Patronaat is dan ook zeer trots dit werk te mogen presenteren met de meest vooraanstaande Nederlandse “underground” tekenaars die altijd precies hebben weten te verbeelden waar Patronaat als pop podium ook voor staat. Deze traditie zullen we in de toekomst dan ook vast blijven houden en Pontiac zal blijvend geeerd worden door zijn werk en in het bijzonder met dit recente werk. 

Geplaatst op do. 12-02-2015

deel